Zrážky sú výdatné, meteorológovia evidujú na desiatkach staníc rekordy

09.08.2023 Bratislava

Bratislava 8. augusta (TASR) - Kumulatívny úhrn zrážok za predchádzajúce dni od 3. do 7. augusta presiahol na viac ako dvoch desiatkach staníc hodnotu 100 mm – najmä v povodí Rimavy, Slanej, horného Hrona, Hornádu a Hnilca a Popradu. Celkovo na 125 staniciach dosiahol kumulatívny úhrn 50 mm a viac. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Ťažiskom zrážok boli povodia na pomedzí stredného a východného Slovenska. "Najvyšší kumulatívny úhrn zrážok v tomto období sme pozorovali vo Vyšnej Slanej v okrese Rožňava a to 167,8 mm," informovali meteorológovia. "Je to takmer dvojnásobok priemerného mesačného úhrnu zrážok za august v tejto stanici," dodali.

Výdatnosť zrážok sa prejavila na vodných tokoch aj mimo nich. Prudké vzostupy vodných hladín na tokoch typické pre prívalovú povodeň a sprievodné povodňové javy mimo nich postupne vystriedali pretrvávajúce vysoké vodné stavy z trvalých zrážok. "Najväčšie škody spôsobili v povodí Slanej a Popradu," uviedol SHMÚ. Poukázal tiež na významné kulminácie prietokov. "Napríklad tok Štítnik v stanici Plešivec kulminoval na rekordnej úrovni od začiatku pozorovaní, teda na úrovni 100-ročného prietoku," dodali.
 

Vyberte región